Sygdomme som slidgigt, knogleskørhed, knoglebrud samt senfølger i bevægeapparatet efter sukkersyge er et stort og stigende samfundsmæssigt problem.
For eksempel har 40 % over 65 år symptomer på slidgigt. Dette reflekteres blandt andet i den kendsgerning at WHO har valgt at gøre 2000-2010 til ”The Bone and Joint Decade”. (http://www.boneandjointdecade.org)
Den kirurgiske behandling af disse lidelser indebærer typisk udskiftning af led med kunstige ledproteser, skinnefiksering i forbindelse med knoglebrud, rekonstruktive operationer af rygsøjlen samt kirurgiske indgreb i forbindelse med kroniske sår som følge af sukkersyge.
Fælles for disse kirurgiske indgreb er, at et godt resultat er helt afhængigt af en evidensbaseret behandlingsstrategi. Problemet med disse sygdomme, som ca. 1,5 million danskere lider af, forudses at blive markant større.
Behovet for behandling forventes at accelerere pga. kombinationen af stigende levealder, overvægt og øget behandlingskrav fra patienterne. Der er derfor et stort behov for at undersøge og udvikle nye behandlingsteknikker.
Den opnåede viden, som forskningsgruppe erhverver sig vil blive anvendt til at optimere funktionaliteten og livskvaliteten for ortopædkirurgiske patienter.
Solid dansk klinisk forskning kan gøre medvirke til at behandlingen af en række sygdomme bliver mere effektiv og specifik med væsentligt færre komplikationer end vi i dag kender til. |